Projekty

„Lepiej jadamy, lepsze życie mamy ” - DANONE

Projekt „Lepiej jadamy, lepsze życie mamy” zakładał przygotowywanie kolorowych i bogatych w wartości odżywcze śniadań dla 55 uczniów naszej szkoły , znajdujących się w trudnej sytuacji materialno-bytowej. Realizację części głównej projektu - dożywianie rozpoczęła się 29 stycznia, a zakończyła 28 kwietnia 2008r. (60 dni nauki szkolnej). Darmowe posiłki, dostarczyły młodym organizmom witamin, mikroelementów i energii do pracy. Przygotowywane śniadania w formie kanapek zawsze z dodatkiem warzyw ,szklanką ciepłego mleka lub herbaty w czasie zimy ,a wiosną – soku lub jogurtu. Przygotowaniem posiłków zajęli się wolontariusze spośród rodziców, pracowników obsługi i nauczycieli. Czynności pomocnicze - układanie pokrojonych produktów na kanapkach , dbanie o ich apetyczny wygląd – wykonywali „Emisariusze Zdrowego Stylu Życia” - uczniowie z klas IV – VI. Ponadto ich zadaniem była promocja Zdrowego Stylu Życia wśród dzieci i dorosłych , informowanie o wartości energetycznej i wartości odżywczej spożywanych posiłków , zachęcali do wybierania zdrowych produktów w sklepiku szkolnym, koordynowali szkolny pogram promocji zdrowia , zachęcali uczniów do spożywania potraw z ryb. Wzbogaciliśmy menu o zdrowy dodatek w formie owocu sezonowego (jabłko, banan, mandarynka) jako drugie śniadanie. Urozmaiciliśmy również jadłospis, na prośbę dzieci kilkakrotnie były parówki lub zupa mleczna. Wszystko zawsze było zjedzone z apetytem .W stołówce szkolnej zamieszczona została tablica mówiąca o wartościach kalorycznych, wartościach odżywczych, piramida zdrowia , tygodniowy jadłospis , a także ciekawostki promujące mało znane warzywa i ryby. Jako rozwinięcie tematu promocji mało znanych warzyw i ryb, co miesiąc odbywały się apele zdrowotne, organizowane przez kolejne klasy zachęcające do ich spożywania. „Dzień Zdrowej Żywności” odbędzie się 29 września 2008.

W celu zapobiegania marnotrawieniu żywności kontynuowaliśmy trwający od dawna zwyczaj przysyłania w zamian za nieobecnych uczniów innych dzieci. Z pozostającym suchym chlebem „Emisariusze Zdrowego Stylu Życia” udali się do stadniny koni, w której jej miły właściciel oprowadził nas i opowiedział o koniach.

Aby obniżyć koszty zakupu produktów do przygotowywania śniadań, raz w tygodniu robiliśmy zakupy zbiorcze w hipermarkecie w Słupsku, była to znacząca redukcja kosztów.

Na zakończenie projektu w miesiącu kwietniu przeprowadzony został konkurs na hasło promocyjne dla firmy DANON .

Za sukces projektu można przyjąć bardzo dobrą organizację przy przygotowaniu posiłków oraz aktywizację środowiska szkolnego do pracy na rzecz potrzebujących dzieci. Cieszy fakt, że prośba o pomoc nie została bez odzewu, odpowiedzieli na nią pracownicy szkoły, rodzice i uczniowie.

Justyna Lao


do góry

Ogłoszenie...
Zapraszamy osoby indywidualne, kluby sportowe oraz firmy do wynajmu pomieszczeń:

  • sali gimnastycznej na cele rekreacyjno-sportowe,
  • pomieszczeń dydaktycznych na cele szkoleniowe,
  • kuchni i stołówki - organizacja uroczystości komunijnych i innych.

informacje szczegółowe: (59) 847 10 50


Biuletyn Informacji Publicznej